Business & Iværksætteri

Disse tanker bør du gøre dig inden du optager et kviklån

Dette skal du tænke over, inden du optager et kviklån

I vores hverdag bliver vi i høj grad eksponeret for reklamer fra virksomheder som tilbyder kviklån. Punch-lines som ”gratis i 30 dage”, ”ingen afdrag”, ”laveste renter” osv. kan virke tillokkende, men faktum er at kviklån er en dyr fornøjelse i længere perioder ad gangen. I denne artikel kan du læse, hvilke tanker du bør gøre dig inden du stifter gæld i form at et kviklån.

Overvej om lånet går til forbrug eller investering

Ført og fremmest bør du overveje, om lånet overhovedet er nødvendigt. Dette kan gøres ved at tage stilling til, om lånet er midlertidigt og løser et kortsigtet likviditetsproblem eller om det dækker et forbrugsbehov, hvor pengene ikke kommer tilbage på kontoen igen. Som udgangspunkt bør man aldrig stifte gæld til forbrug, da man ofte har en tendens til at glemme at pengene skal betales tilbage igen på et tidspunkt. Det er derimod en anden sag, hvis pengene går til en nødvendig investering eller kun er meget kortsigtet.

Et enkelt kviklån til forbrug gør dog ikke så meget, men det kan nemt eskalere, så man risikerer at havne i en såkaldt forbrugsfælde med en gæld der ikke er til at betale, samt renter der blot forøger gælden i højt tempo.

Sammenlign lån ved brug af ÅOP

Efter overvejelserne om lånets nødvendighed, er der særdeles vigtigt at sammenligne de forskellige typer af lånefirma på en lånesammenligningsside. Dette gøres oftest ved brug af tallet ÅOP (Årlige omkostninger i procent), der medtager alle omkostninger forbundet med at have lånet. Langt de fleste låneudbydere promoverer sig gennem en lav rente, men skjulte gebyrer gør at den effektive rente bliver langt højere. Af den grund bør ÅOP altid benyttes til sammenligninger.

Vær sikker på at du kan betale lånet tilbage på kort sigt

Uanset hvilket kviklån som du optager vil det være dyrt. Dette på trods af, at du benytter en sammenligningsside til at finde det billigste tilbud. Af den grund kan det aldrig betale sig at have lån på længere sigt og kviklån bør i stedet benyttes kortsigtet, hvor du ved, at du er i stand til at betale lånet tilbage inden for en overskuelig periode på 3 til 6 måneder. Nogle firmaer tilbyder endda et rentefrit lån i eksempelvis 30 dage, hvilket du som kortsigtet låntager bør drage fordel af. Husk dog at betale lånet tilbage rettidigt, da det ellers bliver en dyr affære.

Selvom en låneperiode på 6 måneder ikke lyder som lang tid, kan det stadig komme til at koste mange penge og på denne periode er det ikke unormalt, at tilbagebetalingsbeløbet er det dobbelte af det oprindelige lånebeløb. Hvis du gør dig disse tanker inden du tager et kviklån, har du skabt et solidt fundament for ikke at havne i økonomiske vanskeligheder.