Samfund

Gode råd til dig med kolikbarn

kolik

Et engelsk studie fra 2017 viser, at danske babyer er de babyer, der græder mindst i hele verden. En af årsagerne, som studiet fremhæver, kan være at danske babyer har mindre chance for at få kolik. Et af symptomerne på kolik er nemlig at babyen græder mere end tre timer om dagen.

Men hvis dit barn har kolik, har du måske lidt svært ved at klappe i hænderne over dette. I stedet giver vi dig her de bedste tip til dig med kolikbarn, så du forhåbentlig kan få dit glade og sunde barn tilbage.

Kolik – hvad er det?

Først og fremmest må vi slå fast, hvad kolik egentlig er for en tilstand. Kolik, også kaldet tremånederskolik og spædbarnskolik, opleves hos spædbørn. Det indebærer uforklarlig og langvarig gråd. Diagnosen bliver givet til børn, der græder mindst tre timer om dagen, i mindst tre dage om ugen, i mindst tre måneder.

Andre symptomer

Som sagt er symptomerne langvarig gråd, men andre tegn kan også være at babyen ikke er til at trøste, at spædbarnet trækker benene op til sin mave og knytter hænderne. Endelig er det også tegn på kolik, hvis babyen oftest græder eftermiddag og aften.

Der er ingen, der med sikkerhed ved det, men mange tror, at kolik skyldes ondt i maven. Dette skyldes, at babyen trækker sig som om, barnet har mavesmerter.

Selvom der ikke findes nogen behandling af kolik, kan det være en god idé at søge læge, hvis du har mistanke om, at dit barn har kolik. Dette skyldes, at det er vigtigt at lægen får udelukket andre mulige sygdomme eksempelvis tarmslyng eller refluks.

Et godt råd er at føre en logbog over babyens gråd og adfærd. Med logbogen kan du nemmere vise lægen, hvor meget dit barn græder, og om der er noget mønster i gråden.

Behandling

Da årsagen til kolik er ukendt, findes der heller ingen definitiv, effektiv behandling som kan kurere alle babyer. Mange tror, at kolik skyldes, at moren drikker komælk, men der findes ikke nok undersøgelser på området, der viser at det skulle hjælpe at holde sig fra mælk.

Ligeså vel har behandling ved kiropraktor heller ikke vist nogen effekt, selvom mange tror, at det kan behandle kolik. Der findes dog utroligt mange gode råd til forældre til spædbørn med kolik. Kunsten er at vælge dem ud, som giver mening og prøve de ting af, som man tror kan have en effekt på sit barn.

  • Et godt råd kan være at bære barnet på armen, så barnet mærker varmen fra kroppen. Dette kan bringe barnet lidt til ro.
  • Et andet godt råd er at massere barnets mave ved blidt at føre hånden rundt med om uret, da det er den vej tarmene fungerer. På den måde kan man stimulere maven til at komme af med eventuel tarmluft.
  • Et tredje godt råd er at være opmærksom på, hvor meget mad, man giver sit barn. I forbindelse med kolik, kan det være godt at give lidt mindre portioner.

Endelig er det vigtigt at fremhæve at, der ikke findes nogle lægemidler, som beviseligt har nogen effekt mod kolik. Der findes alligevel masser af medikamenter, som hævder at have en effekt.

En lille trøst

Hvis dit barn har kolik, kan du trøste dig selv og barnet med at det ikke er en tilstand, der varer for evigt. Efter barnet er fyldt tre måneder, ophører kolikken, hvilket også er derfor man kalder det tremånederskolik.

Selvom det er en hård situation at være i, kan det hjælpe at tænke på, at det kun er en flygtig tilstand. Det kan være en god idé, som forældre, at skiftes til at trøste barnet. På den måde kan moren og faren hver især få en pause og samle nye kræfter.

Endelig må det også pointeres at barnet som sådan ikke er syg. Der er “blot” tale om en tilstand som opstår hos op til 15 % af alle spædbørn. Tilstanden er ikke skadelig, og der er ingen varige mén.

Du kan læse mere om emnet på doc24.dk.