Miljø & Grøn energi

Et slag for et grønnere København

Tips til et grønnere liv i København

Danmarks smukke hovedstad, København, er en fryd for øjet alle årets dage. Men hvis det skal fortsætte sådan, så skal vi – både i hovedstadsområdet men også i resten af landet – til at tage os godt og grundigt sammen. “Pas på miljøet” er på ingen måder en ukendt sætning for os. Alligevel fortrænger vi den gerne og læner os i stedet op af de faste vaner, som vi så trygt har dyrket de sidste mange år. Ændringer er svære, men de er strengt nødvendige, hvis kommende generationer også skal kunne opleve smukke København og det øvrige smukke Danmark.

Dette kan du gøre

Der er et hav af ting, som du kan gøre for at skåne miljøet. Naturligvis kan du ikke alene redde hele planeten, men tænk “alle begge små” og pludselig vil din minimale ændring i hverdagen have en enorm betydning. Herunder kan du læse om tre tiltag, som du kan gøre dig, for at bidrage til et sundere og mere bæredygtigt miljø i hovedstaden.

Lav mad over åben ild

Hermed ikke sagt, at du skal jages ud i skoven og leve, som man gjorde det for flere hundrede år siden. Bor du nær København eller Århus er det dig stadig muligt at benytte bygas og dermed kan du bytte det energislugende elkomfur ud med et gaskomfur. Husk dog at gasinstallationen hertil skal udføres af en autoriseret VVS’er.

Foruden at gas er nemt at regulerer og at et gaskomfur dermed er ideelt til madlavning, så bruger bygas kun halvt så meget CO2 pr KWh, som el gør. I Københavnsområdet er bygassen desuden 40 % CO2-neutralt og målsætningen lyder på 100 % CO2 i år 2025. Læs meget mere om fordelene ved at benytte et gaskomfur her.

Køb emballage-frit i LØS markedet

Danske husstande smider 50 kg. plastaffald ud… Om ugen! Det er næsten ikke til at overskue at tænke på, hvor meget at vores husholdning der egentlig består af plastik og dermed hvor meget plast vi smider ud. Tænk over det – selv en agurk fra supermarkedet er emballeret i plast. Foruden kødbakker, plastikflasker og blød plastik fra frugt og grønt er danskernes forbrug af plastikposer overvældende. Kort sagt, emballage-svineri er et kæmpe problem i landet.

I København har den lille fødevarebutik “LØS market” valgt at gøre op med netop dette. Både på Vesterbro og Nørrebro kan du besøge LØS – en emballagefri fødevarebutik, hvor du kan købe frugt, grønt, nødder, korn, olier og meget mere. Alt sammen er økologisk og en stor del er lokale fødevarer. Her har vi at gøre med en forretningsidé med det grønne hjerte på det rette sted.

Byt til nyt

I Danmark kæmper vi ikke kun med madspild men i den grad også med tøjspild. I gennemsnit køber hver dansker 16 kg. tøj om året, hvilket altså svarer til 89.000 tons tøj årligt på landsplan. Foruden at nedbrydelsen af tøjet koster miljøet dyrt, så er produktion og fragt at tøjet ligeledes en kæmpe belastning for kloden.

Både på Vesterbro, Østerbro og Nørrebro, men faktisk også i Svendborg og i Odense findes det kollektive klædeskab “The Organic Club”. Foruden at du kan shoppe lækre, bæredygtige varer såsom lædertasker og interiør, så kan du også – mod et lille kontingent – bytte så meget af dit gammelt tøj til “nyt, gammelt” i de fysiske butikker.