Miljø & Grøn energi

CO2-kompensation som klimakamp – hvad bør du vide?

contentinfoSelvom Danmark har en af de mest bæredygtige energiforsyninger i verden, er vi danskere dog ikke selv de mest klimavenlige. Den gennemsnitlige dansker udleder 17 ton CO2 om året, og hvis alle i verden udledte det samme, skulle man bruge knap 5 kloder, for at nå klimamålene.

I dette indlæg vil vi tale om hvordan man indirekte kan skabe en grønnere fremtid for kloden – nemlig gennem klimakompensation.

Hvad er klimakompensation?

Klimakompensation kan nemt forklares gennem et hverdagseksempel: Du vil være mere klimavenlig og overvejer derfor at anskaffe dig en ovn, der bruger 10% mindre energi end din nuværende. Hvis du havde muligheden, kunne du dog for samme beløb opnå en større klimamæssig effekt, ved at donere flere ovne til et fattigt og underudviklet samfund, der opvarmer kul, for at lave varm mad. Med denne holistiske tilgang til klimakrisen, vil din indsats have en langt større effekt på en bæredygtig fremtid.

For mange er det uoverskueligt at gøre noget ved klimaforandringerne, da man som individ ofte kan føle sig hjælpeløs. Udover dette kan markedet for klimakompensation være lidt af en jungle, da det kan være svært at vide hvilke projekter man bør lede efter. Så hvordan skal man tilgå klimakompensation på den bedst mulige måde?

Climaider er en virksomhed, der klimakompenserer for privatpersoner og virksomheder, ved at gøre hverdagseksemplet til en realitet. De har opsat et par simple kriterier, der skal gøre det nemmere for dig at finde hoved og hale i hvordan du støtter klimaprojekter på den bedst tænkelige måde. De anerkender at det kan virke svært for den individuelle at gøre en forskel for kloden, men mener på samme tid, at der er meget at hente fra lavthængende frugter, når mange mennesker samles om ét formål.

Tjek om projektet er verificeret af officielle standarder

Hvis man beslutter sig for at kompensere for sit klimaaftryk, anbefaler Climaider og Danmarks Grønne Tænketank, CONCITO, at man bør være omhyggelig med sit udvalg af klimaprojekter, og bør holde sig til de initiativer, der er verificerede af standarder såsom Verdensnaturfondens Gold Standard eller Verified Carbon Standard. På denne måde kan du være sikker på, at dine klimabidrag skaber en målbar og effektiv forskel, og at du får værdi for pengene.

Find projekter der skaber additionality

Endnu en anbefaling fra Climaider er at lede efter projekter, der skaber additionality. Additionality er et begreb, som oftest forbindes med bæredygtige alternativer og beskriver et tiltag, der skaber mere værdi, eksempelvis for klimaet, frem for hvis et andet alternativ bruges. Hverdagseksemplet vi nævnte tidligere, er et godt eksempel på additionality, da du som forbruger kan skabe en langt større effekt på klimaet for det samme beløb. På samme tid betyder det at man eksempelvis skal være påpasselig med at støtte vindenergiprojekter, da man ikke med sikkerhed kan sige, at en tilsvarende udvikling ikke havde fundet sted, uden dit bidrag til projektet.

Føler du at din indvirkning på klimaet kan virke uoverskuelig, og har klimakompensation vakt din interesse, kan du besøge Climaider.com for at lære mere om hvordan man bedst muligt støtter klimaet.