Business & Iværksætteri

Vi elsker kaffe i Danmark

kaffe

Alle, som lever i Danmark, kender nok til kaffe. Hvad enten det er de røde eller grønne Merrild kaffe, der sælges i butikkerne, eller de kaffespecialiteter, man kan få på caféerne. Danskerne elsker at hælde kaffe i sig. Faktisk viser en undersøgelse, at Danmark ligger på fjerdepladsen over de mest kaffedrikkende nationer i verden. På listen findes også de samtlige skandinaviske lande i top fem, hvor Finland indtager førstepladsen. Danskerne drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe om dagen, hvor mænd er dem, der drikker mest kaffe.

Forskerne har debatteret i årevis om, hvorvidt kaffe er sund eller ej. I 2012 udkom der en rapport om kaffe, sundhed og sygdom, hvor der er et klart budskab: Kaffe er sund, men kun i de fleste tilfælde. Det budskab kan vi danskere nok godt lide, da kaffe er blevet en så stor del af vores hverdag. Her i indlægget kan du læse mere om, hvorfor kaffe er godt for os, og hvornår vi skal passe på med at drikke kaffe.

Gode grunde til at drikke kaffe

Rapporten “Kaffe, sundhed og Sygdom”, som Vidensråd for Forebyggelse har udarbejdet, konkluderer, at tre til fire kopper kaffe om dagen kan have sundhedsfremmende effekter. For dem, der er helt sund og rask, kan kaffe have en forebyggende effekt mod sygdomme. Derfor anbefales det faktisk, at man drikker kaffe dagligt. Derudover har kaffe en helbredende effekt på nogle sygdomme, og konklusionerne er listet her:

  • Kaffeindtag nedsætter risikoen for udvikling af type 2-diabetes og Parkinsons sygdom med 25%.
  • Kaffeindtag reducerer også risikoen for blodprop og blødning i hjernen med 10%.
  • Kaffeindtag viser sig at have en gunstig effekt på Alzheimers og depression.

Hvornår bør man ikke drikke kaffe?

I samme rapport findes der advarsler omkring kaffe, og konklusionen lyder på, at man skal være forsigtig med kaffeindtaget, hvis man er gravid eller lider af angst. Grundene dertil er listet her:

  • Koffein i kaffe kan have en angstfremkaldende effekt hos dem, som i forvejen lider af angst.
  • Hos gravide bør kaffe drikkes i en begrænset omfang, og højst tre kopper om dagen, da et større indtag kan være skadeligt for graviditeten.
  • Koffein i kaffe øger kalkudskillesen i urinen, hvilket kan medføre en øget risiko for knoglebrud og knogleskørhed hos mennesker, som i forvejen mangler calcium i kroppen.

Kaffe er godt og sund, men…

Selvom konklusionen omkring kaffe og sundhed lyder meget positivt, skal man alligevel altid huske på, at alt skal tages med forbehold. Forskerne ved nemlig endnu ikke helt, hvorfor koffein har en sundhedsfremmende virkning. Man skal også huske på, at for meget af det gode er ikke altid godt. Derfor bør man nok kun holde sig til tre-fire kopper kaffe om dagen, og ikke mere.

Kilde: www.vidensraad.dk