Bolig

Sådan vælger du den rigtige seng

Vælg den rette seng og madras

Når en tredjedel af vores liv tilbringes i sovende tilstand, bliver sengen det møbel, vi opholder os allermest i. Alligevel tænker alt for få over hvor vigtig den rigtige seng er for et godt og sundt liv. En god nattesøvn, er for de fleste startskuddet på en dejlig dag. Men en god nats søvn kræver den perfekte sammenhæng mellem din krop og din seng. Ingen kroppe er ens, og alle har forskellige behov, når det kommer til valget af madras og seng. Synergien mellem din kropsfacon og sengens design er essentielt, for at kunne sove godt, og vågne op udhvilet. Da det kan være nærmest umuligt at finde rundt i markedet for senge- og madrasser, er her en guide til hvordan du vælger den rigtige seng til netop dit behov.

En forkert seng kan gøre stor skade på din ryg

Ifølge en artikel fra Politiken, ligger omkring hver femte dansker, i en seng der er med til at forværre problemer med ryg og lænd. Alt for mange sover i deres seng, til madrassen er helt nedslidt. Dette er et absolut no-go, da det går ud over ryggen og nattesøvnen. En god huskeregel er at skifte ens madras ud hvert 10’ende år. Forfaldet på din seng – og på dig selv – sker over lang tid, hvilket gør at din ryg vænner sig til den dårlige madras, og mærker måske ikke at den bliver dårligere og dårligere.

Højde og drøjde

Tænk over din krops former når du er på udkig efter en ny seng. Har du for eksempel brede hofter eller en fyldig bagdel, anbefales det at du anskaffer dig en madras, der er inddelt i forskellige zoner. Zoneinddelingen hjælper din ryg med at ligge vandret, så du undgår at vågne op med rygsmerter. Husk at der er ikke noget der hedder “one size fits all”. Sover du med en partner, er det vigtigt at sengen dækker jeres fælles behov. En mand på 185 cm og 90 kg og en kvinde på 164 cm og 60 kg, har vidt forskellige behov når det kommer til madrastype. Køb derfor to forskellige madrasser, så sover I begge bedst!

Husk dit behov

Har du tænkt dig at bruge sengen til andet end søvn – fjernsynskiggeri, læsning eller lignende – anbefales det at investere i en elevationsseng. Her er mulighederne for sidde- eller liggeindstillinger uendelige, og du behøver ikke forme et bjerg af puder som rygstøtte.

 

Et par hurtige råd

  • Ryggen må hverken bue opad eller nedad, når man ligger på siden. Den skal være helt lige
  • Få hjælp når du shopper senge – det er en god ide at tage kæreste, venner eller familie med, da de har nemmere ved at vurdere din liggeposition
  •  Ligger du på ryggen, skal der være kontakt mellem lænd og madras
  • Brug to madrasser i en dobbeltseng, hvis du sover med en partner
  • Køb sengen hvor du kan få en ombytningsgaranti – ingen fagperson kan med sikkerhed fortælle dig, hvilken madras eller seng der passer præcis til dit behov
  • Husk at du altid kan supplere med en topmadras skulle behovet opstå