Diverse

Sådan slipper du af med din tandlægeskræk

Slip af med din tandlægeskræk

Tandlægeskræk starter for mange allerede tidligt i barndommen ved de første besøg hos skoletandlægen. Andre udvikler skrækken som voksne enten gennem ubehagelige oplevelser eller ved tvangstanker. Uanset årsagen kan de fleste blive enige om, at dét at være bange for at gå til tandlægen ikke bare er frygteligt uhyggeligt, men også hæmmende for den enkelte persons sundhed.

Måske er det ikke engang dig selv, der er bange for at gå til tandlægen. Måske sidder du med dit eget barn, der får onde drømme om natten. Mareridt om store, onde tandlæger med deres spidse redskaber og larmende værktøjer. Vi ved godt, det kan være skræmmende, men tandeftersyn er uhyre vigtige for din tænder og dit tandkøds ve og vel. Og du skal trods alt rende rundt med dem hele livet.

Hvis du selv lider af tandlægeskræk eller kender nogen, der lider af det, kan du med god samvittighed fortsætte læsningen. Her får du nemlig en række gode råd til, hvordan man slipper af med sin frygt eller angst, så du kan holde dine tænder sunde.

Start med at identificere frygten

Tandlægeskræk kan udspringe fra mange forskellige steder. Nogen er bange for nåle. Nogen er bange for bordet eller lignende værktøjer. Nogen er helt lavpraktisk bange for smerte eller frygten for at blive lagt i komma, mens andre simpelthen kan være flove over deres i forvejen dårlige tænder.

Førend du kan komme din tandlægeskræk til livs, må du starte med at identificere din frygt. Ellers bliver det svært at gå videre til næste skridt. Det kan selvfølgelig også være, at din frygt består af mange forskellige faktorer, men så må du forsøge at løse dem et efter et.

Få tandlægen anbefalet

Mange får tandlægeskræk som følge af den uvished, der ligger bag ethvert lægetjek. Mennesket er som udgangspunkt designet til at frygte det uvisse og ikke mindst at miste kontrollen over situationen. Her er der allerede to alarmlamper, som blinker kraftigt.

Hvis du får en ven eller et familiemedlem, som du har tiltro til, til at anbefale dig en tandlæge, som de selv har haft prøvet, eller som han/hun konsekvent benytter, bliver det lettere at slappe af, fordi udgangspunktet vendes til noget positivt. Når du kan se, at han/hun har haft en god oplevelse, er sandsynligheden trods alt større for, at du får netop den samme oplevelse. Denne tandlæge på Amager her f.eks. specialiseret sig i patienter med tandlæge skræk.

Tal med tandlægen, inden I begynder

De fleste tandlæger kan sagtens forstå, hvorfor det enten kan være ubehageligt eller skræmmende at besøge deres klinikker. Derfor har de også lært at takle andre mennesker frygt. Af denne grund bør du altid lægge dit tanlægebesøg ud med at lægge alle kortene på bordet og delagtiggøre tandlægen i dit problem, så I kan hjælpe hinanden.

Tag én ven med dig

Som sagt bliver man nødt til at give slip på kontrollen og lægge sit legeme i en fagpersons kyndige hænder. Hvis du ikke stoler på tandplejerens eller tandlægens professionalisme, kan det være en god idé at tage et familiemedlem eller en god ven med dig til tandlægen.

De vil kunne hjælpe dig med at slappe af, måske tænke på noget andet eller måske kan de være dit talerør til tandplejeren. Det kan jo trods alt godt være svært at sige noget med 10 fingre, fire slanger og en tandbørste inde i munden på samme tid.

Arbejd med din psyke

Gennem de sidste mange tusind år, er der blevet udviklet et hav af metoder, som kan hjælpe folk med at slappe af og komme i trance. Kært barn har mange navne, men de, der oftest forekommer kendes som meditation, mindfulness eller åndedrætsøvelser.

Disse teknikker er designet til at hjælpe dig med at slappe af i kroppen. Mindfulness og meditation hjælper dig til at koncentrere dig og kan hjælpe dig af med frygten gennem fordybelse. Åndedrætsøvelser kender de fleste fra eksaminer, hvor tre store mundfulde luft ofte kan hjælpe én med at falde til ro.