Bolig

Sådan kan du forbedre badeværelset med det rigtige gulvafløb

contentinfo

Sådan kan du forbedre badeværelset med det rigtige gulvafløb

Et gulvafløb er en central, essentiel, men også ofte overset del af ethvert badeværelse. Dette er klart på den funktionelle side, hvor gulvafløb selvfølgelig har en helt åbenlys funktion, som stedet vand kan rende ud. Et gulvafløb har dog også stor betydning for indretningen af dit badeværelse, og forskellige gulvafløb kan have meget forskellig indvirkning på badeværelsets look.

Historisk set har der dog ikke været så meget fokus på forskellige gulvafløb, og i dag er der stadig mange der overser mulighederne i forskellige typer gulvafløb – både de funktionelle fordele, men særligt mulighederne i forhold til indretning. Vil du gerne vide mere om forskellige gulvafløbstyper og hvordan du for mest muligt ud af hver, så læs med i denne korte guide til gulvafløb.

Et historisk blik

Som sagt har der, historisk set, ikke været meget fokus på forskellige typer gulvafløb, og i den grad der har, har det primært været et spørgsmål om funktionalitet. Typisk har der også været én type gulvafløb i langt de fleste hjem, nemlig det klassiske, kvadratiske gulvafløb.

Dette afløb har typisk været installeret i brusenicher samt andre steder der nu havde brug for et gulvafløb. Typisk har der heller ikke været nogen stor diversitet i design, da de fleste har været leveret med det klassiske gittermønster på dækslet. I de senere årtier, er der dog kommet en større variation i gulvafløb.

Gulvafløb i dag

Trods den større variation, ses historien stadig i vores valg af gulvafløb. Det kvadratiske afløb er stadig det mest udbredte afløb i danske boliger. Dette skyldes selvfølgelig mest, at mange huse er bygget med disse afløb, og at de derefter aldrig er blevet skiftet. Det skyldes dog også, at mange stadig vælger det kvadratiske afløb, selv når de skal vælge nyt.

Dette er der som sådan heller ikke noget galt i. Nogle gange kan det være det bedste valg, og ultimativt handler design jo om smag og hvad der tiltaler en. Så foretrækker du det kvadratiske gulvafløb, skal du ikke holde dig tilbage. Alligevel er det som minimum værd at overveje en anden type afløb. Dette gælder særligt ved store eller små badeværelser.

Stort badeværelse

Har du et stort badeværelse kan det klassiske, kvadratiske gulvafløb ofte både være ineffektivt og ustilet. Det lille afløb kan ofte virke uproportioneret i forhold til rummets størrelse. Derfor kan du med fordel overveje et såkaldt linjeafløb i et stort badeværelse.
Linjeafløb kan både ligge frit i gulvet, eller, som det ofte er tilfældet, løbe langs væggen. Sidstnævnte passer virkelig godt ind i et stort badeværelse og giver et moderne feel. Du kan desuden med fordel sætte flere sammen for et ekstra langt linjeafløb. Denne mulighed er hvad der gør linjeafløbet så ideelt til store badeværelser.

Lille badeværelse

Står du derimod i den modsatte situation og har med et lille badeværelse at gøre, kan du også med fordel overveje dit gulvafløb. Det kvadratiske gulvafløb passer typisk bedre ind her, end ved et meget stort badeværelse, da det virker mere velproportioneret. Dette ændrer dog ikke ved, at der ligesom det var tilfældet med det store badeværelse, er et virkelig godt alternativ.

Ved små badeværelser er dette alternativ det såkaldte hjørneafløb. Hjørneafløbet ligger, som navnet indikerer, som en trekant i et af badeværelsets hjørner. Det er typisk den mindste og mest diskrete type gulvafløb, og det er lige præcis af denne grund, at det er så velegnet til små gulvafløb.

Dette gælder særligt den type badeværelser, man ofte finder i lejligheder, hvor der ikke er en decideret bruseniche, men man derimod går i bad på det normale gulv. Et hjørneafløb ligger ikke midt i det hele, og på den måde føles gulvet større når bruseren ikke benyttes.