Bolig

Sådan fjerner du fugt i din kælder

fjern-fugt-i-kaelderen

Et antal danske husejere døjer med fugt i kælderen. Det kan skyldes mange forskellige ting – vigtigst er at man får det fjernet, så det ikke udvikler sig til skimmelsvamp og dermed bliver decideret sundhedsskadeligt. Læs nedenfor hvorfor man får fugt i kælderen og hvordan man komme af med det igen.

Hvad skyldes fugt i kælderen?

Fugt i kælderen kan, blandt andre ting, skyldes pludselige opståede skader, såsom f.eks. rørbryd, storm- eller skybrudsskader. Skaderne er heldigvis som regel dækket af en husforsikring. En anden årsag til fugt kan være, at boligejeren ikke har vedligeholdt boligen korrekt, eller at der ved boligens opførsel er begået bygningsfejl.

Derudover kan manglende ventilation i bolig, kælder eller tagrum føre til at der opstår fugt i din kælder. Endeligt kan utilstrækkelig udtørring af fugt i byggefasen også medføre fugtskader.

Det er muligt at måle fugt på en håndfuld forskellige måder – det afhænger af hvilket materiale man ønsker at måle på og ens forventninger til måleresultatets nøjagtighed. Ønsker man at lokalisere og afgrænse områder med for højt fugtindhold, er det muligt at udføre ikke-destruktive målinger på materialets overflade. Har man derimod brug for en måling der går i dybden, kan det være nødvendigt med destruktive målinger.

Hvordan kommer du af med fugt?

Har du fugt i kælderen kan det være med til at forårsage alvorlige skader på både husets materialer og konstruktion. Der skal gøres noget ved problemet så hurtigt som muligt. Fugt kan udvikle sig til skimmel, og får dermed også indvirkning på resten af huset.

Du har muligvis hørt om nogle af de følgende råd – asfaltering af soklen, dræn eller vandtæt malerbehandling som fugtstandser – i forbindelse med fugt i kælderen. Samlet for disse tre løsninger er at det ikke giver mindre fugt i din kælder.

Det gør et produkt som Vandex til gengæld. Produktet starter en kemisk reaktion i fugtigt murværk, og på denne måde skabes en fugtspærre i muren. Læs eventuelt mere på denne hjemmeside: www.fjern-fugt.dk.