PrivatøkonomiSamfund

Overvejer du at blive økonomisk uafhængig?

Økonomisk uafhængig med FIRE

Lønsedlen rækker langt i begyndelsen af måneden, men som måneden skrider frem, begynder du at blive bekymret for, om budgettet holder måneden ud. Du er afhængig af den månedlige lønseddel, og hvis den en dag ikke skulle komme ind på kontoen mere, ville du panikke. Denne cyklus starter forfra hver måned, og det vil den gøre indtil den dag, du skal til at gå på pension.

Hvis der var en metode, hvorpå du kunne undgå at have denne bekymring hver eneste måned, ville det så interessere dig? Økonomisk uafhængighed bliver mere og mere populært, men den økonomiske livsstil stiller store krav til dit forbrug og leveevne.

Økonomisk uafhængighed med FIRE

FIRE (Financial Independence, Retire Early) er en levemåde, hvor du styrer din økonomi i en grad, at du i sidste ende slipper for at leve fra lønseddel til lønseddel. Konceptet stammer tilbage fra 1992 fra bestselleren “Your money or your life” skrevet af Vicki Robin og Joe Dominguez.

Konceptet bygger på ideen om at sige sit job op i en tidlig alder, hvor man efterfølgende kan leve pensioneret på at trække små beløb fra sin bankkonto. Dette kræver, at et beløb på op til 70% af sin lønseddel går til opsparing og investeringer. FIRE kommer dog ikke uden ofre. At blive økonomisk uafhængig gennem opsparing og investering, kræver en vis nedsat livskvalitet og forbrug. Dette er noget, man skal have i tankerne, når man beslutter, om den økonomiske uafhængighed lyder tiltalende.

Fire typer af ‘FIRE’

De fire typer af FIRE er populære retningslinjer med forskellige niveauer af sparsomhed. Jo højere sparsomhed samt tidligere pension, jo lavere levestandard. Når man skal vælge typen af FIRE at leve efter, skal man gøre op med sig selv, hvilken levestandard man kan leve med. Nogle kan leve med en ekstra minimalistisk hverdag med en meget stram økonomi, hvor andre har behov for mere frihed i dagligdagen, hvor der stadig findes plads til fornøjelserne.

  • “Fat FIRE” refererer til en person, som lever en mere eller mindre traditionel livsstil, hvor der lægges flere penge til side end den almene borger.
  • “Lean FIRE” refererer til at leve ekstra minimalistisk, leve efter en meget stramt styret økonomi og leve fuldt engageret efter mål om økonomisk uafhængighed.
  • “Barista FIRE” betyder at have sparet et beløb op, så man har råd til at sige sit normale fuldtidsarbejde op, men man tager deltidsarbejde for at dække de faste udgifter, som ellers ville svække trække på opsparingen.
  • “Coast FIRE” refererer også til en person, som har taget et deltidsarbejde, men disse personer har endnu ikke sparet den mængde op, som vil dække pensionen og de faste udgifter.

Afklar mål og behov, hvis du overvejer uafhængighed

Hvis dit mål er at være økonomisk uafhængig, inden du er 40 år gammel, kræver det en stor andel af din lønseddel, som skal gå til opsparing og investeringer. Er dit mål derimod at have en vis økonomisk sikkerhed i løbet af karrieren og en større frihed, når du pensioneres, kan du nøjes med en relativt mindre andel af lønsedlen, som skal gå til opsparing og investering.

Dit daglige behov for fornøjelser og forbrug har indflydelse på, hvilken type FIRE du bør leve efter. Hvis du er vant til et forholdsvist højt forbrug og en masse fornøjelser til hverdag, skal du gøre op med dig selv, om dette er noget, du kan undvære. Er du derimod vant til en minimalistisk hverdag, hvor dit forbrug er lavt og fornøjelserne er små, kan du køre på med en højere opsparing.

Er FIRE realistisk?

FIRE bringer en masse ofringer med sig. Der bliver meget begrænsede fornøjelser som fx at spise ude, rejse og shoppe. FIRE kræver meget struktur og minimalisme. Ikke alle har lyst til at leve efter dette koncept, hvorfor det er rigtig vigtigt at gøre op med sig selv, hvorvidt sit mål og behov passer sammen, og om det er realistisk.

Ifølge FIRE skal du lægge op til 70% af din indkomst til opsparing eller investeringer. Det kræver en forholdsvis høj indkomst, hvor dine faste udgifter er så lave, at der er råd til denne besparelse. Hvis du på nuværende tidspunkt sidder med en indkomst, hvor dine faste udgifter svarer til 50% af din indkomst, vil en opsparing på 70% af din indkomst selvfølgelig ikke være realistisk.

Dog skal dette ikke tage modet fra dig. I takt med at du arbejder med din økonomi, du bliver kreativ med besparelserne, betaler din gæld af og dine investeringer begynder at give passiv indkomst, vil din opsparing kunne øges for hvert år.