Privatøkonomi

Hvornår er det bedst at refinansiere?

Har du taget et eller forbrugslån forbrugslån eller brugt dit kreditkort, og spekulerer du på, om du skal refinansiere? Læs videre for at lære alt, hvad du skal vide.

Hvad er refinansiering?

Refinansiering indebærer, at dine lån genforhandles for at opnå bedre vilkår. Det er noget, man gør, når man allerede har optaget et lån eller har en anden form for forbrugsgæld.

Mange af os har ét eller flere lån. Hvis der er gået et stykke tid, siden du optog lånet, er der en god chance for, at du ikke længere har den bedste rente. Hvis det er tilfældet, er det tid til at refinansiere. Den samme person kan refinansiere flere gange, f.eks. hvert andet år. På den måde kan du være sikker på, at du har de bedste betingelser. Du kan enten refinansiere lån uden sikkerhed eller med sikkerhed i f.eks. et realkreditlån.

Sådan fungerer det

En refinansiering indebærer i praksis, at du optager et nyt lån – et refinansieringslån. Det kan enten være i samme bank eller i en anden bank med en bedre aftale. Refinansieringslånet bruges til at betale den gamle gæld af. Så får du et nyt lån med en ny afbetalingsplan, som du skal forholde dig til.

Hvis du har flere lån fra tidligere, vil alle disse blive lagt ind i det nye refinansieringslån. Det omfatter alle de kreditkortlån, forbrugslån, handelskonti eller andre varer og tjenester, du har købt på afbetaling. Det er ofte banken, hvor du har tegnet refinansieringslånet, som tager sig af opgaven med at betale din gamle gæld.

Når dette er gjort, begynder du tilbagebetalingen af det nye lån. I stedet for at have flere forskellige gældsaftaler fordelt på flere banker, långivere og butikker, har du nu kun ét lån, som du skal forholde dig til. Det betyder, at der kun én faktura og én forfaldsdato hver måned.

Hvornår skal man refinansiere?

Hvis du er i gang med at tilbagebetale et lån, er tiden inde til at refinansiere. Det samme gælder for dig, der har brugt et kreditkort eller handlet på afbetaling og modtaget din første faktura. Det er aldrig for sent at refinansiere, men det er ikke noget, du bør vente med at gøre.

Det er uforpligtende at indsende en ansøgning om refinansiering. Det betyder, at du allerede i dag kan tjekke, om du har noget at spare ved at flytte din gæld til et refinansieringslån. Hvis du allerede har de bedste vilkår, vil du ikke tjene noget ved refinansiering. Hvis der derimod er mulighed for at reducere omkostningerne i forbindelse med lånet, bør du acceptere tilbuddet.

Gør refinansieringen bedst mulig

Ikke alene bør du refinansiere forbrugslån og kreditkort, du bør også finde det bedste refinansieringslån med den laveste rente. På den måde bliver dine besparelser så store som muligt, og du kan reducere dine faste udgifter med flere tusinde kroner.

En låneagent vil hjælpe dig med at finde det bedste refinansieringslån. Låneagenter sammenligner tilbud på forbrugslån og refinansiering på markedet for til enhver tid at finde det bedste tilbud. Dette kan variere fra bank til bank, fra person til person og fra dag til dag, så det er vigtigt at foretage en grundig sammenligning.

Hvis du allerede har forbrugsgæld, er det bedste tidspunkt at refinansiere allerede nu. Held og lykke!