Business & IværksætteriDiversePrivatøkonomi

Hvordan opnår du et overblik over din gæld?

Overblik over økonomi med samlelån

Overblik over økonomi med samlelån

Har du det fulde overblik over din gæld? Ved brug af få teknikker, kan du skabe det fulde overblik, nemmere end du tror. Læs med her.

Sådan kommer du af med din gæld

Mange lånehjemmesider skriver “Få forbrugslån nemt her”. Dermed kan du nemt blive fristet til at optage et lån, også selvom du ikke har råd til det, for at få et større rådighedsbeløb til dine udgifter.

Det kan være en fornuftig beslutning at tage et lån, hvis du har nogle uforudsete udgifter såsom et nyt tag til huset eller et boligindskud til en ny lejlighed. Desværre oplever mange, at de ender i en gældsspiral, hvor de føler sig nødsaget til at optage ny gæld for at betale af på gammel gæld.

Dette medfører en uhensigtsmæssig, økonomisk usikkerhed og kan skabe voldsomt rod i økonomien, hvilket kan resultere i, at du mister overblikket over din privatøkonomi. I denne artikel vil jeg derfor forklare dig, hvordan du opnår et overblik over din økonomi, og hvordan du kan komme af med din gæld.

Sådan kan samlelån hjælpe dig

Skylder du penge til forskellige låneudbydere og har du forskellige låneaftaler med forskellige renter, oprettelsesgebyrer, låneperioder og tilbagebetalingsbeløb?

Det kan være en uoverskuelig process at få overblikket over disse udgifter, hvis du har optaget mange lån. Med ét lån er det dog muligt for dig at samle alle dine lån og betale dine kreditorer ud. Herefter har du kun ét samlet lån.

Dette kaldes et samlelån og kan dermed hjælpe dig ud af din gæld. Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med samlelån, hvilket jeg vil komme ind på herunder.

Hvilke lån kan samles i et samlelån?

Selvom samlelån kan virke som en god idé for at få et overblik over din økonomi og til at komme ud af gæld, er det ikke alle lån, der kan blive samlet i ét. Det gælder kun mindre lån såsom:

  • Kviklån
  • Minilån og mikrolån
  • Kassekreditter
  • Ferielån

Større lån heriblandt realkreditlån, boliglån, billån med sikkerhed og andelsboliglån kan ikke indgå i en aftale om samlelån. Det samme gør sig gældende ved SU-lån, da dette er betegnet som værende gæld til det offentlige.

Hvor meget kan du spare ved samlelån?

Din besparelse ved samlelån afhænger af dine individuelle aftaler med dine kreditorer, og den samlelånsaftale du bliver tilbudt. Desuden spiller det også en rolle, om du har fast eller variabel rente på dine lån.

Ofte kan renterne være meget høje på især de små og hurtige lån. Det er sådan, låneudbyderne tjener deres penge. Disse lån har dog forskellige betingelser og renter, som kan gøre lånenene uoverskuelige at finde rundt i.

Opretter du derfor et samlelån med kun én rente, får du dermed to fordele. For det første har du mulighed for at spare på dine låneudgifter i modsætning til, hvis du har lån fordelt ud på flere kreditorer. For det andet får du automatisk et bedre overblik over din økonomi, da du nu kun har ét lån, du skal bekymre dig om.

Hvad bør du være opmærksom på?

En god idé, inden du ansøger om et samlelån, er, at lægge en plan for, hvilke lån du ønsker at inkludere i dit samlelån. Du bør beregne størrelsen på din samlede gæld samt dine indtægter og dine udgifter.

Derudover bør du være opmærksom på, at hvis du er registreret i RKI, vil du ikke kunne blive tilbudt et samlelån. En anden begrænsning er, at du har ikke mulighed for at få et samlelån, hvis din samlede gæld overstiger et beløb på mere end 500.000 kr.

Endelig skal du være opmærksom på, at din motivation for nogensinde at blive gældfri er altafgørende. Et samlelån kan kun vise dig vejen, men du skal selv tage ansvaret og nå dit mål om en fremtid med økonomisk sikkerhed.