Privatøkonomi

Hvordan finder man det bedste forbrugslån?

forbrugslaan

Hvert år tager danskerne lån til at forsøge deres hverdag med. Det kaldes forbrugslån. Normalt siger man, at forbrugslån er en meget skidt ting, men faktum er bare, at stort set alle danskere har prøvet at tage et forbrugslån.

Derfor er behovet for at undersøge forskellige lånesteder stort. Der findes forskellige sammenligningstjenester som eksempelvis Mikonomi.dk. På disse sider kan du sammenligne priser på lån, ved at indtaste hvor meget du vil låne og over hvor lang tid, du vil tilbagebetale pengene. På disse sites får du således oplistet alle de låneudbydere, hvor du har mulighed for at låne. Det kan eksempelvis være Nordea, Danske Bank, Nykredit eller andre banker.

Hvad skal du tjekke, når du sammenligner lån?

For mange er lånemarkedet en jungle at finde rundt i. Mange tror, at det kun er kedelige kontornørder, der kan finde rundt i, hvad der er vigtigt. Her nedenunder kan du dog se, hvad du skal huske at sammenligner, når du er på udkig efter lån:

  • Renter
  • ÅOP
  • Stiftelsesomkostninger
  • Gebyrer

images

Hvad er renter?

Renter er det som bankerne tager i betaling for at låne pengene ud til dig. Jo højere risiko, de mener der er for at miste pengene, jo højere er renten. Derfor er renten på forbrugslån højere end på eksempvlis boliglån, fordi der her er pant i boligen.

Når du betaler renter, betaler du således mere, end det beløb du låner. Hvis du låner 1.000 kroner, og der er en rente på 10 % om året, skal du, hvis løbetiden er ét år, betale 1.100 kroner tilbage.

Hvad er stiftelsesomkostninger?

Dette er det begreb, som bankerne anvender for at tjene penge på ingenting. De tager penge blot for at udstede et lån til dig. Man skal altid tjekke stoftelsesomkostningerne. Det er ikke fordelagtigt at optage et lån på 1.000 hvis stiftelsesomkostningerne er på 500 kroner. Mange banker kører med en procentsats af lånebeløbet.

Hvad er gebyrer?

Gebyrerne er igen noget, som bankerne tager sig betalt for at tjene nemme penge. Gebyrerne kan eksempelvis være i form af, at du skal betale et lille tillæg, hver gang du afdrager på lånet. Det kan eksempelvis være 15 kroner, hvis du bruger PBS til at betale med. Nogle banker kører også med gebyrer, hvis du skal have forhøjet dit lån.

Hvad er ÅOP?

ÅOP betragtes af mange analytikere som det mest retvisende at samenligne med. ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent. Det betyder, at alle omkostninger her er medtaget. Det gælder både renter, gebyrer og stiftelsesomkostninger. Det er gjort til lov, at alle låneudbydere skal oplyse ÅOP, så det på den måde bliver mere overskueligt at sammenligne banker og låneudbydere.

Det gode ved ÅOP er, at den gør bankernes lån overskuelige. Det gør den fordi, at nogle banker har en lav rente men høje gebyrer, mens andre har ingen gebyrer men høje renter. Med ÅOP’en bliver alle parametere taget i betragtning.