Diverse

Har mikrolån set dagens lys?

Mikrolån som løsning

Recepten er banal: Bliv økonomisk selvforsynende med små finansielle ydelser. Den bangladeshiske grundlægger, Muhammad Yunus, stiftede Grameen Bank, med den målsætning at hjælpe familier ud af fattigdom i Bangladesh. Han tilbød, gennem sin bank, små lån til kvinderne i familierne, uden krav til at stille økonomisk sikkerhed for lånene.

Konceptet om mikrolån var oprindeligt tiltænkt kvinder i tredjeverdenslandene med formålet at fremme deres mulighed for at etablere selvstændig forretning. De brugte primært lånet til at investere i eksempelvis en symaskine, som kunne bruges til at starte deres egen tøjbutik.

Ideen med mikrolån har senere fundet sin vej til Danmark og har haft stor betydning for de kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister, som tidligere ikke har fået godkendt lån hos bankerne, og dermed har været fanget på offentlig forsørgelse. Mikrolånet forveksles til tider med det populære kviklån.

Hvordan har mikrolån udviklet sig?

Mikrolånets senere formål har været, ikke kun at få folk væk fra offentlig ydelse, men også at give borgerne de ressourcer, der kræves for at blive økonomisk selvforsynede. Århus var den første kommune i Danmark, der tilbød 12 kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister et mikrolån, som blev finansieret af kommunen. Det resulterede i at flertallet af låntagerne kom væk fra offentlig ydelse og dermed blev selvforsørgende.

Flere har sidenhen set potentialet i mikrolån, hvor nye kommuner har forsøgt at tilbyde rentefrie mikrolån til borgere på offentlig ydelse. Senest er Helsingør, Køge, Aalborg, Slagelse og Vordingborg begyndt at tilbyde mikrolån til deres borgere.

Er mikrolån guld og grønne skove?

Mikrolånene har mødt modstand af mange kritikere, som påpeger deres skadelige effekter. Den umiddelbare udfordring ved mikrolånene er, at långiver ikke har garanti for at få deres lånte penge tilbage, da pengene lånes ud uden sikkerhed. Det betyder, at du som låntager ikke behøver at at eje nogen værdigenstande, som kan sættes i pant.

Umiddelbart bør der derfor altid forekomme en individuel vurdering af, om man er egnet til at få adgang til mikrolånene eller ej.

Hjælp til selvhjælp

For at mikrolånene bliver en succes, er det en forudsætning, at lånene bliver brugt på dét, de er tiltænkt. Hvis lånet omvendt bliver investeret i almindeligt husholdningsbudget, vil investeringen ikke vokse og give et afkast tilbage. Kravene der stilles til låntagerne er, at de har en konkret plan for deres kommende forretning. Dermed undgår man, at flest muligt ender ud i ikke at kunne betale lånene tilbage.

Endvidere skal der stilles finansiel rådgivning til rådighed, således at man har de rette forudsætninger for at opnå succes med sin kommende forretning. Denne type mikrolån bør heller ej forveksles med det mikrolån, som udbydes af selvstændige låneudbydere som forbrugslån.

Det er dog vigtigt at understrege, at der ikke findes et universalmiddel, som løser alle fattigdomsproblemerne, men at denne løsning blot er ét af værktøjerne.