Bolig

Flisepest – hvad er det og hvad kan du gøre ved det?

contentinfo

Hvad er flisepest?

Første skridt i kampen mod flisepest er at forstå, hvad det er. Flisepest er en lavsvamp og er luftbåren. Den er i højere grad dukket op på danske terrasser i de senere år, da man har reduceret svovlindholdet i luften, noget der overordnet set er godt, men som så har haft den bivirkning, at flisepest lettere gror på terrassen.

Flisepest kræver grundlæggende, foruden en svovlfattig luft, kun to ting for at overleve: vand (fugt fra luften) og sollys. Det er af denne grund, at det særligt er på terrasser, de sætter sig, da der her typisk er godt med fugt og masser af solskin. Flisepest er ikke videre skadeligt for terrassen, men pynter heller ikke ligefrem, og der er et par ting, du kan gøre for at slippe af med det.

Forebyggelse

Når det kommer til forebyggelse, er det svært at gardere sig 100 pct. mod flisepest. Der er dog nogen ting, du kan gøre. For det første er det værd at vide, at flisepesten typisk lægger sig i efterårs- og vinterperioderne. I disse perioder bruger man jo typisk ikke sin terrasse så meget, så en løsning kan være at tildække terrassen og dermed skærme den for solskin, hvilket flisepesten jo behøver for at overleve.

Alternativt kan du forebygge forekomsten af flisepest ved at spraye terrassen med enten en afrenser eller fortyndet fliserens om efteråret. I tilfældet med fliserensen bør du gentage sprøjtningen. Fliserens har en høj pH-værdi, og det er denne der holder flisepesten væk. Sprøjt derfor jævnligt for at opretholde den høje pH-værdi på dine fliser.

Rensning

Har du derimod fået flisepest, er det en rensning der skal til, for at slippe af med den. Igen, er der et par veje du kan gå, men ikke alle er lige effektive. Nogle vælger at bruge kost og sand, og på den måde ”slibe” flisepesten væk. Andre bruger brun sæbe og vand. Begge kan fungere, men er meget krævende og slidsomme.

Derfor egner disse metoder sig mest til mindre terrasser. Det er også en god ide, hvis du går denne vej at opdele dit arbejde, og tage mindre områder ad gangen. På den måde kan du holde overblik, og se resultatet i forhold til hvordan det var før, hvilket typisk hjælper på motivationen.

Til større terrasser bør du dog nok bruge en såkaldt fliserenser. En fliserenser er en højtrykspuler, der er særligt designet til at fjerne snavs og skidt. Normale højtryksspulere har nemlig det problem, at de kan skade fliserne, da vandet sprøjtes direkte på. På en fliserenser vinkles vandet derimod, så det rammer ikke direkte på, og dermed løsnes skidt, snavs og flisepet helt skånsomt.

Der er hjælp at få

Men måske du ikke lige står og har adgang til en fliserenser. Og måske du ikke lige føler for at gå ud og købe en, for så at skulle rense hele terrassen. Her kan du med fordel søge hjælp fra professionelle. En fliserens til 39 kr. / m2 er en pris der er til at tage og føle på, og det kan spare dig for en masse bøvl og hårdt arbejde. For en fliserens kommer sjældent alene. Typisk vil en fliserens kræve en årlig vedligeholdelse for at sikre et permanent resultat.

Dette kan du igen selv stå for, eller lade professionelle om. Fordelen ved det sidste, udover at du ikke behøver løfte en finger, er at professionelle for timet vedligeholdelsen rigtigt, og sikrer at den terrasse ikke får for meget behandling, hvilket kan ødelægge den, men at flisepesten samtidig bliver holdt væk. Alt du skal gøre er at læne dig tilbage og nyde en terrasse helt fri for flisepest.