Business & Iværksætteri

Er det så skræmmende at være vikar?

Hvis du er jobsøgende, så bliv vikar

Det er ikke sjældent set, at medierne skriver overskrifter om, hvordan du hurtigere kommer i job, eller hvordan statistikker viser, at flere og flere fastansættes. Jeg siger ikke det er propaganda, men selv er jeg meget farvet af overskrifter som disse.

Som snart færdiguddannet, er jeg tit blevet stillet spørgsmål som “hvad skal du læse videre som?” eller “hvad er dine fremtidsplaner?”.

Det ærlige svar: Jeg ved det ikke.

 

På den anden side, hvordan skulle jeg have en ærlig chance for at vide, hvilket arbejdsmiljø jeg passer godt ind i, og hvilke arbejdsopgaver jeg vil kunne mestre, når de sidste mange år har foregået på skolebænken?

Sidste gang jeg blev spurgt ind til min karriere, valgte jeg at være ærlig – både overfor mig selv og overfor den nysgerrige. Jeg har nok brug for en tænkepause, hvor jeg arbejder som vikar her og der, inden jeg muligvis studerer videre. De tilbagevendende kommentarer er ofte om, hvor svært det er at komme tilbage på skolebænken og hvor risikable vikar-jobs kan være.

Jeg har siden da haft mange tanker om, hvorvidt jeg skal gå den sikre vej, læse helt færdigt og komme direkte i arbejde. Tør jeg ikke kende min løn i den næstkommende måned? Er jeg konstant omstillingsparat?  Får jeg overhovedet noget ud af, at være vikar?

Efter mange overvejelser, kan jeg til overstående svare klart JA!

Vikarbranchen vokser

Som bekendt er ledige vikar-jobs afhængige af, at nogle er syge, på barsel, har orlov, eller at der bare er travlt i virksomheden. Derfor har frygten for ikke at have noget at lave også fyldt en hel del. Ved at undersøge vikarbranchens statistikker, blev denne frygt dog manet til jorden.

Ved en sammenligning mellem 4. kvartal af 2013 og 4. kvartal af 2014, er branchens omsætning steget med 19 pct. på et enkelt år. Vikarbranchen er altså i vækst, og medmindre man er voldsomt kræsen, er der masser af jobs at tage af.

Der er ingen tvivl om, at branchen er en meget følsom en af slagsen. Til gengæld er vikarer en meget fleksibel løsning, og dermed også gavnligt for virksomhederne. Mange virksomheder ansætter derfor gerne vikarer i længere perioder. At være vikar er altså ikke lig med, at blive smidt rundt på det store arbejdsmarked.

Personlig udvikling

Som vikar er du ikke garanteret et job i den branche, som du uddanner dig indenfor. I stedet for at søge direkte hos virksomhederne, kan man dog tilmelde sig et vikarbureau. Her matches dine personlige kompetencer med det job, som den givne virksomhed tilbyder.

Det gode ved vikar-jobs er, at du ikke er bundet til virksomheden, på samme måde som ved fastansættelse. Ved at afprøve forskellige stillinger, vil du naturligvis udvikle dine kompetencer. Måske bliver du overrasket over, hvad du egentlig er god til. Varieret praktisk erfaring ser desuden altid godt ud på CV’et.

Er du blandt de ekstra heldige, kan det være, at du bliver tilbudt en fast stilling i en af de virksomheder du arbejder i. Om ikke andet er du garanteret et udvidet netværk, som kan gavne din karriere senere hen.

Forbered dit til jobsamtale

Kend dine krav

Efter at have læst denne artikel, er du forhåbentligt blevet klogere og har fået mere blod på tanden efter, at afprøve livet som vikar. Inden du igangsætter din søgen efter et vikar-job, skal du dog være bevidst om dine rettigheder.

Eksempelvis har du som vikar udsendt fra et vikarbureau krav på, enten at falde ind under de kollektive overenskomster, eller have samme vilkår som de fastansatte. Dette gælder dog ikke, hvis du er ansat direkte i virksomheden i en bestemt tidsperiode.

Er du tilknyttet en fagforening, så vil jeg foreslå dig, at tage kontakt til dem. De bør også kunne udpensle dine rettigheder for dig, så ikke du ender ud med en dårlig oplevelse. Et job som vikar behøver ikke at være farligt, men kan derimod udvikle og gavne din forestående karriere.