DiverseSamfund

En ny spiseforstyrelse er kommet frem i Danmark

Ortoreksi er en ny type spiseforstyrelse i Danmark

Man har længe kendt til de almindelige spiseforstyrelser i Danmark, som anoreksi og bulimi – men nu er ortoreksi blevet danmarks nye religion. Sundhed er in, og det er blevet til en rigtig god forretning for mange. De fleste har en mening om sundhed, og mange danskere oplever et øget niveau af stress i jagten på et sundere liv.De danske værdier har længe været bundet til vores fantastiske sundhedsvæsen – men nu er sundhedsvæsenet ved at tage livet af os.

Især den unge del af befolkningen er udsat

Ortoreksi har fået godt fat i de unge, der gør alt hvad de kan for at se godt ud. Den nye spiseforstyrelse har sit afsæt i en fanatisk holdning til mad, således at folk der har spiseforstyrelsen går højt op i hvad de spiser – så højt at det har indflydelse på deres livsstil. De kan ikke spise noget, uden at nærstudere ingredienserne for fedtindhold og usundheder. Dette har betydning for deres adfærd, da de foretrækker at spise deres måltider alene, frem for i fællesskab med andre. Kun når de er alene har de fuld kontrol over hvad de spiser.

Motion, motion, motion

Motion er et et stort tema ved denne spiseforstyrelse, og en betydelig årsagssammenhæng. De udsatte har gjort motion til en vigtig del af deres hverdag, og de er ikke i stand til at slippe det. Motion er sundt og generelt godt for helbredet. Men for meget motion er usundt for kroppen. Det gælder om at finde et passende niveau af hverken for meget eller for lidt motion. Som regel er det nok at bruge den sunde fornuft!

Hvem har skylden?

Selvom at man kan argumentere for, at vi som individer selv er herre over vores egen skæbne, er de udsatte personer ikke alene om ansvaret. Den vidensformidling vi til dagligt alle er en del af, er også med til at påvirke os. Flere og flere familier har sådan et stort fokus på at spise sundt, at det ikke er sundt længere. Et stigende antal børn udvikler forskellige former for spiseforstyrelser, fordi at de er vokset op i over-fanatiske familier, hvor det eneste fokus ved spisebordet, var mængden af fedt i maden. Desuden er det umuligt at gebærde sig på de sociale medier, uden at blive bombarderet med billeder og opdateringer om løbeture eller sunde snacks.