Business & IværksætteriSamfund

Dronernes popularitet er højere end nogensinde før

Droner er populære både privat og i erhverv

Det er bestemt ikke noget nyt, at droner er blevet en populær gadget. Det forholder sig faktisk således, at det er en af de mest fremskredne gagdets både i private og erhvervsmæssige sammenhænge. I denne artikel vil vi komme lidt ind på, hvordan dronerne bliver brugt – og hvordan deres udvikling har været.

Droner i de private hjem

Når vi ser dronerne blive brugt i privat regi, er der primært tale om to forskellige måder at benytte dem på. En gruppe benytter dem som “legetøj”, hvor de oftest investere i mindre droner, der har hurtig acceleration – og som muligvis kan imponere med luftakrobatik. Den anden gruppe benytter dronerne grundet deres evne til at tage billeder og optage video fra højere luftlag. Det kan sammenlignes meget med hobbyfotografer, som vi har kendt til længe.

Kigger vi på salgstal fra DJI (en af de største producenter på markedet) blev salget af droner ca. fordoblet fra 2013 til 2014 – og dernæst næsten tredoblet fra 2014 til 2015. Det er statistikker, som virkelig taler for sig selv – Dronerne er kommet for at blive!

Droner til erhvervsmæssig brug

Kigger vi på den erhvervsmæssige del af dronerne, bliver der flittigt tænkt i, hvordan dronerne kan bruges til at varetage væsentlige arbejdsopgaver. Det er især inden for transport og logistik, at dronerne får lov til at vise deres værd. I New Zealand kan pizza leveres af droner, i Dubai findes der dronetaxaer og på Island kan du få leveret iskolde bajere af en drone.

Grunden til, at vi ikke har droner til at leverer i store dele af verden er lovgivning. Det bremser virkelig droneudviklingen, at lovgivningen ikke kan følge med. Teknologien fortsætter dog i et raskt tempo, så mon ikke lovgivningen følger med.

På Syddansk Universitet kan man eksempelvis tage en overbygning til Robotteknologi, som hedder Droneteknologi. SDU kan endda prale med at have et drone-laboratorium.

Hvad kommer der til at ske i fremtiden?

Prøver vi at kigge lidt ud i fremtiden, kommer vi nok til at se en række erhverv, som bliver overtaget af dronerne. På hjemmesiden Dromag.dk har man lavet en liste over 10 erhverv, som er truet af dronernes udvikling. Her vil der altså formentlig ryge nogle af de arbejdsplader, vi kender i dag – og komme nogle helt nye til.

I fremtiden vil der nemlig være en kæmpe forespørgsel på software- og hardware-udviklere inden for droneteknologi, så teknikken kan finjusteres og dronerne kan være så effektive som muligt.