Bolig

Det skal du vide om elgulvvarme

contentinfoGår du og overvejer at installere elgulvvarme i et eller flere rum? Der er lige nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du skal i gang med det hele selv. Vi har derfor her prøvet at svare på nogle af de mest gængse spørgsmål i forbindelse med etablering af elgulvvarme.

Hvad er elgulvvarme?

Elgulvvarme er som navnet antyder elvarme i gulvet. Det er ofte baseret på et net bestående af elektriske tråde, som bliver varme, når der løber strøm gennem dem. Disse elektriske tråde kan enten støbes ind i et betongulv eller lægges direkte under et gulv som f.eks. trægulv.

Hvilke løsninger findes der?

Der findes flere måder at etablere elgulvvarme på, men det er især to løsninger, der oftest bliver benyttet. Der er her tale om varmekabler og varmemåtter. Et varmekabel kan lægges ud og fastgøres til rionettet. Varmekabler nedstøbes normalt i beton og er generelt en billig løsning i indkøb. En varmemåtte derimod kan etableres ovenpå et eksisterende gulv, og det er altså en god løsning, når man ikke ønsker at bryde gulvet op. Det har også en meget lav byggehøjde og er også nemmere at installere for en ikke-fagmand.
Hvilke fordele og ulemper er der ved elgulvvarme?
Der er både fordele og ulemper ved elgulvvarme – ligesom ved så meget andet.

Fordele

  • Gulvet er behageligt at gå på i bare fødder og strømpefødder.
  • Gulvet kan også være varmt om sommeren, hvor vandbåren gulvvarme normalt ikke kører.
  • Det er nemt og billigt at installere.
  • Det fylder ikke meget i højden, og det kan endda lægges ovenpå et eksisterende gulv.
  • Varmen kommer nedefra, og det betyder, at varmen bliver mere jævnt fordelt i rummet.
  • Rummet bliver hurtigere varmt end med vandbåren gulvvarme.

Ulemper

  • Elgulvvarme er i nogle tilfælde dyrere i drift end vandbåren gulvvarme.
  • Elgulvvarme modvirker ikke kuldenedfald ved vinduer.
  • Elgulvvarme kan være dyrt at reparere, hvis det går i stykker.
  • Varmen vil gå til spilde ved dårligt isolerede gulve.

Er elgulvvarme dyrt?

Der er meget diskussion omkring, hvorvidt elgulvvarme er en dyr løsning sammenlignet med vandbåren gulvvarme. Elgulvvarme er en del billigere at etablere end vandbåren gulvvarme – især fordi at mange faktisk selv vil kunne etablere elgulvvarme, hvis bare de har hænderne godt skruet på. Det siges dog at elgulvvarme er dyrere i drift – og det kan selvfølgelig være sandt, hvis gulvet er meget dårligt isoleret. Men der vil selv den bedste opvarmningsmetode være dyr i drift. Det er derfor en forudsætning at have god isolering, hvis man vil kunne udnytte elgulvvarmen til fulde.