Teknologi

Derfor skal du bruge en VPN

contentinfoInternettet er et domæne, som langt størstedelen af verdens befolkning regelmæssigt bruger. Vi bruger internettet til underholdning, vi bruger det til arbejde, studier og sociale arrangementer. Mulighederne er endeløse.

Når så meget af vores tid bruges på internettet, så skylder vi også os selv at beskytte vores privatliv der. Internettet er nemlig ikke helt så privat, som de fleste af os går og tror. En måde man kan sikre sit privatliv på, det er ved at investere i en VPN. Mere om det nedenunder.

Hvad er en VPN?

En VPN er og kan være mange ting, og kan også bruges til mange formål. VPN står for ”Virtual private network”, det vil sige et program du kan bruge til at skabe en privat forbindelse til internettet. Helt basalt bruger man en VPN til at sende sin forbindelse hen til en privat server i et andet land.

Dette bruger folk hyppigt til at omgå geografiske låse på medieindhold, der ikke er internationalt tilgængeligt såsom amerikansk Netflix og meget andet. En VPN simulerer nemlig din forbindelse, så det ligner, den kommer fra et andet land.

Mange bruger også en VPN til at enkryptere deres forbindelse, så man kan beskytte sine personlige oplysninger på nettet. Kommer man fra Kina eller andre lande, med regeringer der er kendt for censur, kan man også bruge en VPN til at ytre sig frit uden at kunne spores.

Hvis du bruger offentlige netværk ofte, så er en VPN også god at have. Offentlige netværk er meget sårbare over for hackerangreb, og bare ved at logge på dem, kan de få adgang til meget personfølsomme informationer. Men ikke hvis du har en VPN aktiveret.

Sådan bruger du en VPN

En VPN er relativt let at bruge. Vi kan tage et eksempel som NordVPN, en af de mest kendte VPN-tjenester i verden. Når man har installeret NordVPN, kan du åbne programmet. Her får du vist et kort over verden, som også viser, hvor de har servere, du kan forbinde til.

Så vælger du bare en forbindelse, og programmet forbinder dig automatisk. Du kan også sætte programmerne til at forbinde dig automatisk, når du starter din computer, så du ikke glemmer det. Nogle gange kan det ske, at en VPN’s servere går ned, eller der sker en afbrydelse i dit net. Det kan efterlade din forbindelse usikker. Men en VPN har typisk også en killswitch. Hvis der er noget, der går galt med forbindelsen, så kapper de den helt. Det sikrer dig, at din private forbindelse ikke bliver kompromitteret.

VPN – En garant for privatlivet

Vi bekymrer os meget om vores privatliv i denne digitale tidsalder. Afsløring på afsløring har bevist, at selskaber udnytter vores data fra internettet på en masse forskellige måder, uden vi helt ved af det. Det er ikke trygt.

Vores information og data bliver sendt rundt til Gud og hver mand, så snart vi klikker ind på en hjemmeside, og accepterer deres cookies.
For nogle år siden var der en sag forbundet med brugen af Popcorn Time. Popcorn Time var et program, der lignede Netflix i design. Her kunne man se alverdens film og serier, men det var gratis. Og selvfølgelig, så var dette ikke lovligt. Tusindvis af danskere ville så senere hen få et truende brev fra et advokatfirma, der forlangte betaling for at have brugt programmet. Hvordan vidste de, at lige præcis du havde brugt det?

Det kunne de nemt som en leg. De gik hen til alle Danmarks største bredbåndsudbydere, og bad om at få adgang til logs, der kunne fortælle, hvad folks internetforbindelse havde været brugt til. Det behøvede de ikke en dommerkendelse for, fordi det kan alle frit gøre, hvis de ønsker det. Så kunne de nemt se, hvem der havde brugt programmet.

Det er et seriøst brud på privatlivets hellighed. Men havde man nu haft en VPN, så lå disse informationer slet ikke på internetudbyderens servere, og ingen snagende advokater eller andre ondsindede individer kunne se det eller få adgang til det.

Men kan man ikke få adgang til den information fra en VPN’s servere? Det korte svar er nej. Det er fordi, de fleste VPN-tjenester registrerer deres virksomhed i lande, hvor der ikke er strenge love omkring opbevarelsen af internetdata som Caymanøerne, for eksempel. Det betyder i praksis, at alt der potentielt kan blive lagret på deres servere, det skaffer de sig af med. Tjenester som NordVPN får endda udenlandske bureauer til at komme og tjekke, om de nu har gjort det ordentligt.

Så hvis der er en type software, du absolut skal investere i, hvis du bekymrer dig om dit privatliv i denne digitale tidsalder, så er en VPN altså uden tvivl noget af det bedste, man kan anskaffe sig. Find en VPN, der passer til dig, og kom i gang med at bruge internettet på en sikker måde.