Bolig

At være oppe i årene…

gammelt par

Jo ældre vi bliver, jo større er udfordringerne, vi skal stå overfor. Sandt nok, så udvikler vi os hele tiden, og bliver kun stærkere og klogere med årene, men det kan også være hårdt med de mange forandringer, vi gennemgår.

Ikke nok med, at man oplever mange psykiske omvæltninger i løbet af ens levetid, står man også over for aldersbetingede sygdomme, som kan opstå efter 40 års-alderen. Trivsel med alderdommen hænger faktisk sammen med både vores fysiske og psykiske tilstand. I dette indlæg kommer du til at læse mere om, hvad livet for en person i alderen mellem 40 og 50.

De store omvæltninger i 40’erne og 50’erne

Omkring de 40 og 50 sker der typiske mange ændringer i et menneskeliv, især hvis man er en forælder. Det er normalt i denne periode, at børnene bliver voksne og begynder at flytte hjemmefra. Enhver forælder kan bekræfte, at dette er en utrolig hård periode, da løsrivelsen fra børnene kan efterlade et stort tomrum.

Typisk føler forældrene en kæmpe afsavn, bekymring, uro, og langt de fleste føler skyldfølelse. Bekymringerne om børnenes velvære er normalt, da man som forældre nok aldrig holder op med at bekymre sig om børnene. Afsavn og skyldfølelse er derimod sværere at bearbejde. Disse følelser kommer af, at forældrene føler, at de har mistet deres plads i børnenes liv for evigt, og at de ikke kan gå tilbage og ændre noget.

Skylden er baseret på både rationelle og irrationelle tanker, Fordi forældrene kan finde på at tvivle om, hvorvidt de har opdraget børnene godt nok. Den moderne familie er typisk bygget op på den måde, at forældrene mest arbejder ude. Dette kan føre til, at forældrene føler, at de ikke har tilbragt nok tid sammen med børnene. Skyldfølelsen kan i høj grad føre til mistrivsel i hverdag.

Ud over dette kan mange i alderen af 40-50 opleve, at deres liv på en eller anden måde er ved at være forbi. Dette kan med andre ord beskrives som en midtvejskrise, hvor man begynder at føle sig gammel og ubrugelig, og længes efter ungdommen. Mange oplever også stress på arbejdspladsen, da nye og unge medarbejdere kan give én konkurrence. Man kan også finde på at ønske sig en form for spænding, da man godt kan føle, at livet bliver for ensformig.

Sundhedsmæssige udfordringer

De sundhedsmæssige forandringer, som personer over 40 typisk oplever, er en nedsat muskel- og bevægelsesevne, ømhed i kroppen (specielt i ryggen), begyndende nedsat syn eller en udvikling af grå stær, træthed, manglende energi, forhøjet blodtryk eller kolesteroltal samt andre ting. For kvinder i 40’erne sker der specielt mange store forandringer, da det er her, overgangsalderen begynder.

Overgangsalderen medfører ophøring af menstruation, hyppige svede- eller hedeture, træthed, manglende overskud og overblik, humørsvingninger, manglende appetit og manglende sexlyst. Forandringerne kan være så overvældende for nogle, at det medfører en mindre depression og mistrivsel.

Kom ovenpå igen…

Oplever man noget af det, som er beskrevet i ovenstående sektion, skal man ikke fortvivle, da disse omvæltninger er meget normale. Det hører med til livet, og vi kommer allesammen til at opleve det på et eller andet tidspunkt. Det handler i bund og grund om, at man gør sig klar og accepterer alle forandringerne. Man skal fokusere på at gøre følgende:

  • Fokusér på de positive frem for de negative
  • Brug tiden på dig selv og dine relationer
  • Giv slip på stress og de ting, som du ikke kan styre
  • Pas på dit helbred
  • Rejs ud og oplev noget nyt
  • Støt din familie på den bedste vis

Har du svært ved at komme ovenpå igen på egen hånd, skal du ikke tøve med at søge hjælp eller tale med andre. Din livskvalitet står på spil, og det skal du ikke tage for let.