Diverse

4 tjek der sikrer dig mod at blive snydt ved boligkøb

checkliste boligkoeb

Som boligkøber er du helt alene på scenen. For ejendomsmægleren er udelukkende sælgers mand. Så ham kan du ikke rådføre dig med, uden at være sikker på at mægleren meler sin kundes kage. Derfor bør du være ekstra opmærksom, før du underskriver slutsedlen. Især på de tre faldgruber vi omtaler i denne artikel.

I gamle dage optrådte ejendomsmægleren mere som en formidler mellem køber og sælger. Han eller hun sørgede for, at køber og sælger fandt frem til en aftale om bolighandlen, som begge parter var tilfredse med.

Men sådan har det ikke været siden 2015. Her kom der nye regler for ejendomsmæglerens rolle i bolighandler. Det betød, at ejendomsmægleren pludselig kun var sælgers mand. Altså står du som boligkøber helt alene.

Det giver en voldsom ulighed i processen, når modparten pludselig har en professionel og erfaren rådgiver, og du ingen har. Især hvis det er første gang du handler bolig. Så kan du nemt falde i nogle af de både dumme og dyre faldgruber, der er ved boligkøb. F.eks. de tre værste, som vi gennemgår her.

Tjek BBR

Det første du bør undersøge, når du påtænker at købe ny bolig, er, hvorvidt BBR-oplysningerne om boligen er opdaterede. Det er ejerens pligt, at de er korrekte. Så overtager du urigtige BBR-oplysninger, kan det have store økonomiske konsekvenser for dig.

Er der f.eks. opført en tilbygning eller anden bygning på grunden med din bolig, kan du risikere at den er ulovlig. Det betyder, at myndighederne kan pålægge dig at fjerne den.

Tilsvarende kan urigtige BBR-oplysninger også komme til at koste dig penge, hvis der opstår skader på eller din bolig brænder. For det er oplysningerne i BBR-registeret, forsikringsselskaberne udbetaler dækningsbeløb efter.

Så gå hele boligen igennem, mål alle rum op og tjek, at oplysningerne i BBR-registeret stemmer overens med de faktiske forhold. Først når de gør det, kan du overveje at skrive under på slutsedlen.

Tjek undergrunden

Køber du hus, bør du sikre dig, at der ikke gemmer sig en miljøkatastrofe i undergrunden. F.eks. i form af en nedgravet olietank, der står angivet som sløjfet i salgspapirerne. For er den sløjfet helt tilbage i 1980’erne, kan du sagtens risikere, at der stadig er olie i tanken.

Den dag tanken ruster igennem, løber olien nemlig ud – og bliver det opdaget, kan du risikere en millionregning for oprensning af grunden. Ellers bliver grunden mærket som miljøgrund – og så kan du glemme alt om at låne penge til fremtidige ny- og ombygninger.

Tjek fremtiden

Det er også en god ide at tjekke lokalplanen og kommunens andre fremtidige planer for området. I mange kommuner gennemføres der i disse år separation af regn- og spildevand i kloakken. Er det på tegnebrættet, der hvor du er ved at købe ny bolig, skal du forvente en dyr ekstraregning til separationskloakeringen – når den tid kommer.

Køber du en ejerlejlighed, kan der også allerede være planlagt dyre vedligeholdelses- og renoveringsopgaver. F.eks. udskiftning af vinduer eller faldstammer, opsætning af altaner eller andre projekter, der nemt kan dræne din privatøkonomi for 100-200.000 kroner i nær fremtid.

Tjek om en køberådgiver er sagen

Udover de tre tjek herover, er det også en god ide at tjekke, om en køberådgiver var en løsning for dig. For har du aldrig handlet bolig før, eller ved du af bitter erfaring, hvor galt det kan gå, er en køberrådgiver en meget billigere løsning end at hyre en boligadvokat.

Samtidig kan køberrådgiveren oftest spare dig for mange flere penge på en række af de mere praktiske punkter, som dem vi har gennemgået herover. Typisk fordi vedkommende har en baggrund som ejendomsmægler, eller har en håndværksmæssig uddannelse med i bagagen.

Du kan læse mere om køberådgivere på https://boligraadgiver.dk/koeberraadgivning/.