Bolig

4 ting du skal have styr på, inden du køber boligen

Et hvidt hus, der er klar til køberrådgivning.

Skal du til at købe din første bolig? Eller vil du bare være helt sikker på, at alting er, som det skal være, inden du sætter din underskrift på købsaftalen, så læs med her, hvor vi lister nogle af de vigtigste ting op, som er rigtigt gode at have styr på, inden du tager den endelige beslutning og køber dit drømmehjem. Der er selvfølgelig en masse ting, der spiller ind, når du skal købe bolig, men disse fire faktorer er særligt vigtige at holde sig for øje.

Køberrådgivning er altid en god idé

Hvis du skal ud og finde drømmeboligen, er det nemt at lade sig forblænde af de store, lyse vinduer, den smarte køkkenø eller den frodige have. Men her er det vigtigt at holde begge ben solidt plantet på jorden og tage drømmebrillerne af, så dit syn er klart, når du tager den store beslutning.

Det kan en køberrådgiver hjælpe dig med. Husk på at ejendomsmægleren først og fremmest er købers mand, men en køberrådgiver er 100 procent på din side og kan hjælpe dig med at se mangler eller skader, du måske ikke lige ser. Og det er bare ekstra tilfredsstillende, hvis man helt præcist ved, hvad man takker ja til, inden man sætter sin underskrift på købsaftalen.

Det er også altid en god ide at tage en anden part med, når du vender tilbage for at kigge på huset efter den første fremvisning. Nogle gange kan man falde fuldstændig pladask for et hus. Dette kan dog også betyde, at man ikke ser nogle af de fejl og mangler, hjemmet måske har. Derfor er det vigtigt både at få køberrådgivning fra en fagekspert, men også at få “personlig” køberrådgivning fra sine nærmeste. Hvis du både får køberrådgivning fra professionelle og dem, der holder af dig, har du i hvert fald gjort alt, hvad du kan, for at sikre dig, at huset er i en ordentlig stand.

Har du helt styr på dine lånemuligheder?

Det er en rigtig god ide at “låne-ose” inden du tager beslutningen om, hvilket type lån, der skal finansiere din drømmebolig. Her er det alltid en god ide at have fuldstændig styr på din økonomi og få en ide om, hvor meget du kan låne, inden du går i banken. Lav et budget og husk at få alt med, så du ved, at du faktisk kan sidde for det om måneden, du regner med.

Det er også vigtigt at have styr på de forskellige lånetyper, så du ved, hvilken type af lån, der matcher dine behov og ønsker bedst. Du skal også finde ud af, om dit boliglån skal finansieres gennem banken eller via realkredit. De fleste boligkøbere tager i dag et realkreditlån for at finansiere boligkøbet. Hvis du skal købe en andelsbolig, kan du dog kun optage et banklån. Boliglån kan altså være lidt af en jungle at finde rundt i, så husk at gøre dit forarbejde.

Husk at tjekke tilstandsrapporten

Inden du køber et hus er det altid ultravigtigt at tjekke op på tilstandsrapporten. Hvis der er mangler eller skader på huset, skal de nemlig fremgå af tilstandsrapporten. Ved at tage et grundigt kig på tilstandsrapporten sikrer du dig, at du ikke køber katten i sækken. Hvis du ikke er helt sikker på, hvad du skal kigge efter i en tilstandsrapport, så vil pengene til køberrådgivning utvivlsomt være givet godt ud.

En køberrådgiver har et røntgenblik over for sprogbruget i en tilstandsrapport. Derfor vil vedkommende også opfange det, der står mellem linjerne. På den måde kan du være sikker på, at du ikke køber et hus, hvor stikkontakterne ikke virker, eller hvor der hurtigt kan opstå vandskader på toilettet. Den slags skal man bare have styr på, inden man skriver under på en købskontrakt.

Ejerskifteforsikring og køberrådgivning

Det er vigtigt, at du husker at tegne en ejerskifteforsikring, når du køber en ny bolig, da en sådan dækker dig mod skjulte skader. Det vil sige, at en ejerskifteforsikring går ind og giver sikkerhed, hvis du har købt et hus, hvor du senere finder skader eller ulovlige installationer, der ikke indgik i tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten. Den hjælper dig altså med at sikre dig mod uforudsete mangler eller fejl i drømmeboligen.

Der er dog et lille men, når vi taler om ejerskifteforsikring. For hvis det hjem, du er i gang med at købe, er en andelsbolig eller en ejerlejlighed, forholder tingene sig noget anderledes. Man kan ved andelsboliger udmærket få udarbejdet en tilstandsrapport, men den kan ikke bruges til at muliggøre en ejerskifteforsikring, da dette ikke er noget, man opererer med ved andelsboliger.

En ejerskifteforsikring er i princippet mulig at tegne ved ejerlejligheder, men dette forudsætter, at der både foreligger en aktuel tilstandsrapport på lejligheden samt på hele ejerforeningen. Dette er en bekostelig affære og en medvirkende årsag til, at ejerskifteforsikring er en sjældenhed ved køb og salg af ejerlejligheder.

Alle disse forhold kan du hurtigt få afdækket gennem professionel køberrådgivning, som altid er værd at overveje, hvis man vil føle sig ekstra tryg ved en ejendomshandel.